In ieder mens schuilt een vogelaar.

‘In ieder mens schuilt een vogelaar!’ Wie nog denkt dat vogels kijken is voorbehouden aan grijze mannen met geitenwollen sokken heeft de afgelopen jaren vermoedelijk in een cocon gezeten. Want vogelen is hip en populair bij een groeiende groep mensen van alle leeftijden.

Wadden Vogelfestival
Dat blijkt uit de interesse voor het Wadden Vogelfestival op Texel op 12-13 mei 2018, een laagdrempelig jaarlijks evenement waarin het kijken naar vogels voor een goed doel centraal staat. Dit jaar wordt voor de tweede keer het vogelweekend afgetrapt met een Big Day. Medeorganisator van het Wadden Vogelfestival Marc Plomp is zelf fervent vogelaar en runt het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp, van waaruit hij vogelexcursies organiseert en waar iedereen die graag naar vogels kijkt verrekijkers kan testen en kopen. Al in 2010 organiseerde hij voor het eerst een vogelkijkdag op Texel. Sinds 2016 organiseert hij samen met Monica Ralling van het Nationaal Park Duinen van Texel jaarlijks het Wadden Vogelfestival. Marc Plomp licht toe: ‘Gezamenlijk willen we met dit evenement laten zien hoe groot de diversiteit op Texel is en met de opbrengst van het evenement geld ophalen voor een vogelsoort.’

AGAMI Huiszwaluw Common House Martin Delichon urbicum Marc Guyt 88720

Vogelweekend
Het Wadden Vogelfestival vindt altijd plaats begin mei. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat je in de eerste twee weken van mei de meeste soorten op een dag kan zien.’ Het event bestaat uit meerdere activiteiten. Het gehele weekend zijn er verspreid over het eiland vogelkijkpunten bemenst met vrijwilligers om bezoekers te wijzen op alle vogels die daar te zien zijn. Er worden speciale vogelexcursies georganiseerd, er is een grote optiekshow waar iedereen verrekijkers en telescopen kan testen of je eigen verrekijker kan laten schoonmaken.

Jaar van de Huiszwaluw
Het goede doel van het Wadden Vogelfestival is dit jaar de Huiszwaluw. Alle opbrengsten van de fiets Big Day komen ten goede aan de bescherming van de Huiszwaluw. Lees vooral het uitgebreide artikel en meld je ook aan met een vogelteam!