Leica Mystery Bird Competition 2019/2020 ronde 12 (laatste ronde)

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In mei 2018 zijn we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition gestartEen vogelquiz waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had, maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs: een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica/Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels jeugdige talenten op vogelgebied.

Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met 12 nieuwe rondes van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top-verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition/Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een dvd-pakket bestaande uit de dubbel-dvd Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel-dvd Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1 keer kans op deze prijs; mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben, wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een top-verrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze quiz?

Tim Schipper (20) en Koen Stork (19), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student biologie (waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we hen gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf-ontdek-competitie en local patch.

Uitslag ronde 11: 

Quizvogel nummer 21

Quizvogel nummer 21: (foto: Mardik Leopold)

Deze mystery bird zou niet voor al te veel problemen moeten zorgen, we kijken hier naar een wadende steltloper. Het donkere verenkleed, met veel kartels doet vermoeden dat dit een soort is uit het geslacht Tringa (de ruiters). Op de foto is een kenmerk te zien waarmee alle soorten, behalve 1, uitgesloten kunnen worden: de zwarte veren op de onderdelen. Dit maakt het een Zwarte Ruiter in (gedeeltelijk) zomerkleed.

Quizvogel nummer 21: Zwarte Ruiter (foto: Mardik Leopold)

Quizvogel nummer 22

Quizvogel nummer 22: (foto: Marc Guyt)

We kijken naar een zangvogel die open en bloot op een steen zit. Bruinig verenkleed, lange handpenprojectie, duidelijke bruine randen aan de vliegveren en een zwarte-witte staart vallen als eerste op. Dan kom je al snel uit bij een soort tapuit. Er zijn 6 soorten tapuiten op Texel waargenomen. Daarvan vallen Izabel-, Woestijn- en Westelijke Blonde Tapuit al snel af omdat die in het geheel veel lichter en egaler gekleurd zijn, bovendien heeft Woestijntapuit een geheel zwarte staart. Ook de ‘gewone’ Tapuit valt af door de donkere en ‘groezelige’ mantel. Bonte- en Oostelijke Blonde Tapuit blijven over. Eigenlijk valt ook Oostelijke Blonde af doordat die een lichtere en vaak ook wat egalere mantel heeft. Vooral de schouders zijn enorm donkergrijs. Oostelijke Blonde is hier lichter en bovendien meer bruin (warme tint) dan grijs (koude tint). Tel daarbij het grote (zichtbare) contrast tussen de boven- en onderdelen op en je hebt een Bonte Tapuit!

Quizvogel nummer 22: Bonte Tapuit (Foto:Marc Guyt)

Ronde 11 was niet de moeilijkste ronde. Velen hadden beide vogels goed. De Zwarte Ruiter was door bijna iedereen goed al waren er een paar die het toch niet zagen. De Bonte Tapuit leverde voor sommige meer problemen op. Gaat de laatste rond (zie hieronder) een winnaar opleveren? dat wordt een spannende vraag. Op dit moment hebben we één persoon met nog alles goed en vijf personen met allen één fout. Dus het is nog erg spannend. Om misverstanden te voorkomen: inleveren van de laatste rond kan tot en met 9 oktober 24.00 uur. Veel succes.

De winnaar van ronde 11 was Pim Rijk, gefeliciteerd en stuur ons even een mail met je adresgegeven voor het toezenden van de prijs.

ronde 12

Quizvogel nummer 23

Quizvogel nummer 24

Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.

Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt worden op deze website.

Leica Logo RGB