Review: Zeiss presenteert haar SF 32 serie

Met de komst van de Zeiss SF 42, enkele jaren geleden, was Zeiss weer terug in de top van de verrekijkermarkt. De kijker kenmerkte zich door een relatief licht gewicht en een toen extreem breed gezichtsveld. Ook door de gebruikers werd de Zeiss SF ontvangen en gewaardeerd als een echte topkijker. De ligging in de hand was goed. De eerste serie had wat pech met het scherpstelmechanisme, maar na een update door Zeiss was dat ongemak snel verholpen. Helaas was er geen SF 32 en daarmee was Swarovski met de EL 32 het enige merk dat een moderne topkijker met 32 mm lenzen had.  Daar is nu verandering in gekomen. Zeiss heeft een SF 8×32 en een SF 10×32 uitgebracht. Reden voor een vergelijkende test.

De Zeiss SF kenmerkt zich door een erg hoge lichtsterkte. Het Zeissglas is altijd al uitmuntend geweest in de lichttransmissie. Die is erg hoog met als voordeel dat het beeld zeer helder is. In de voorgaande topmodellen van Zeiss kon het beeld wel een beetje flets lijken, maar met de komst van de SF is dat verleden tijd. Zeiss heeft het contrast in het beeld ook hoger gemaakt.

De SF 42 was enkele jaren terug bij de introductie de kijker met het breedste beeldveld in het topsegment. Leica met haar Noctivid en Swarovski met haar EL konden daar niet tegenop. Met 148 meter op 1.000 meter afstand gaf de SF 8×42 een ontzettend rustig en helder beeld.

Ander kenmerk is dat Zeiss in de SF serie ook de inmiddels bekende Field Flattener lenzen gebruikt. Deze worden bij de Swarovski EL en NL Pure ook gebruikt om de randvertekening (en onscherpte) te corrigeren. Zeiss corrigeert de randvertekening echter niet volledig maar kiest ervoor om dit voor circa 50% te corrigeren. Deze keuze heeft men gemaakt omdat er bij 100% correctie soms mensen zijn die daar last van hebben (zogenaamd rolling bowl effect). Door de sterkte van de Field Flattener lenzen minder te maken hebben ook minder mensen effect van andere beeldvervormingen.

Sterk punt van de SF 42 is vooral het gewicht (circa 790 gram) en de balans van de kijker. Doordat het zwaartepunt van de verrekijker in horizontale houding vooral aan de oculairzijde ligt, voelt de kijker minder zwaar aan als je erdoor kijkt. De kijker heeft de neiging tegen je wenkbrauwen te kantelen. Daar heb je geen last van. Dat is anders als een kijker de andere zijde op wil kantelen, dan moet je dat beter onder controle houden waardoor een kijker zwaarder aan voelt. De SF voelt dus lichter aan dat hij werkelijk is. Dat is knap bedacht en uitgewerkt.

De scherpstelling werkt erg prettig. Persoonlijk vind ik geen kijker zo soepel scherpstellen als een SF kijker. Alsof er nauwelijks weerstand is, en het maakt niet uit over je linksom of rechtsom draait, beide kanten gaat het even soepel. Dit is erg prettig. Dit allemaal even als inleiding voor de komst van de nieuwe SF 32.

De SF 32

Zoals hierboven al staat, tot deze maand was de Swarovski EL 32 de enige echte topverrekijker met een lensdiameter van 32 mm. Omdat in deze topklasse het lichtsterkte verschil met een 42 mm kijker van dezelfde kwaliteit niet heel groot is, wordt de EL 32 een steeds populairdere verrekijker. Een 32 mm heeft altijd twee grote voordelen. Ze zijn een stuk lichter en compacter dan een 42 mm kijker en door de compactere bouw hebben ze per definitie een bredere kijkhoek dan een vergelijkbare 42 mm kijker. De brede kijkhoek geeft een rustiger beeld. Natuurlijk hebben ze ook een nadeel. Als het er onder extremere lichtomstandigheden op aan komt, dan is de 42 mm kijker lichtsterker en helderder dan de 32 mm kijker. Daarnaast is de zogenaamde uittredepupil (diameter lens delen door de vergroting) altijd kleiner dan van dezelfde 42 mm kijker. Hierdoor is het kijkcomfort (hoe makkelijk heb je een mooie rond beeld) iets kleiner.

Als we de Zeiss SF 8×32 en 10×32 beiden uit de doos halen zien we eigenlijk een exacte kopie van de SF 42 die iets verkleind is. De kijkers ogen mooi slank en strak. De kijker voelt slank aan en ligt goed in de hand. De vorm van de twee tubes die je vasthoudt is iets gehoekt (niet geheel rond), hierdoor voelt het vasthouden natuurlijk aan. Er is geen uitsparing voor de duimen. De scherpstelknop zit op precies de juiste plek en draait heerlijk soepel. De close focus ligt net binnen de 2 meter (1,95 meter) en het gewicht van de kijker is 600 gram. Ook bij deze kijker is de balans weer voortreffelijk. Het merendeel van het gewicht zit aan de oculairzijde.

Natuurlijk zijn we het meest nieuwsgierig naar de beeldkwaliteit. Die is gewoon goed te noemen. Het beeld is zeer helder en mooi scherp en het contrast is rijkelijk aanwezig. Dat de randen net niet 100% scherp zijn merk je wel maar dan moet je erop letten. Je ziet bij rechte onderwerpen (zoals een paal of rand van een gebouw) wel vertekening. Wat opvalt is dat er aan de uiterste rand van het beeld (met tegenlicht) een duidelijk zichtbare blauw-paarse rand verschijnt. Dat mag eigenlijk niet bij een kijker uit deze prijsklasse. Dit vin

d ik wel een dingetje.

Dat je een kijker van topkwaliteit in de hand hebt merk je door de prachtige natuurlijke kleuren in het beeld. Op de randen na is er nergens een kleurafwijking te zien. Ook van overstraling of interne reflectie heeft de kijker niet of nauwelijks last (je kan natuurlijk altijd een positie tegen de zon in vinden dat je dit ziet, maar dat is met alle optiek zo).

De SF 8×32 heeft een beeldbreedte van wel 155 meter. Dit is prachtig om te zien. De 10×32 heeft een beeldbreedte van 130 meter en ook dat is extreem breed. De 10×32 weegt overigens 10 gram minder (590 gram).

De dioptrie kan worden ingesteld aan een apart draaiwiel wat voor op de brug zit. Door het wieltje iets uit te trekken kan je de dioptrie naar de + 4 of naar de – 4 verplaatsen. Hiermee verstel je de rechterzijde van de scherpstelling iets zodat je beide ogen correct in kan stellen (voor brildragers niet nodig).

De eyecups kan je in vier standen uitdraaien. Dit gaat soepel. Je kan ze ook eenvoudig er helemaal uitdraaien, dit maakt het onderhoud van de kijker makkelijk. De rubbers aan de eyecups zijn zacht en prettig. Hopelijk hebben ze een langer leven dan de meeste Swarovski eyecups, die doorgaans snel vervangen moeten worden.

Als je grote handen hebt, kan deze kijker net te klein aanvoelen. Dan zal je merken dat de scherpstelknop net niet helemaal goed zit. Dat is even wennen.

De SF 42 is nu een aantal jaren op de markt en heeft zich al bewezen als een goede en robuuste verrekijker. Zo in de test voelde de SF 32 ook aan, dus over bouw en robuustheid maak ik me geen zorgen.

Prijzen

De Zeiss SF 8×32 heeft als adviesprijs € 2.340,00 en de Zeiss SF 10×32 heeft als adviesprijs € 2.390,00. In onze webshop hanteren we € 2.129,00 en € 2.159,00. De kijker is per 1 september 2020 leverbaar.

Conclusie

In vergelijking met zijn grote concurrent de EL 32 van Swarovski (€ 1.699,00 en € 1.725,00) heeft de SF 32 een breder beeldveld en toont (mede door het hoge contrast) een fractie scherper. Verder zijn ze erg aan elkaar gewaagd. De EL32 heeft geen last van de blauw/paars gekleurde rand van het beeld, maar verder kan ik zelf geen duidelijke voordelen voor de een of voor de ander aangeven. Als iemand voor compact en topkwaliteit gaat, dan heeft de EL het voordeel dat deze kijker nog iets compacter is (zie foto hierboven).

De breedte van het beeldveld is het enige wat echt onderscheidend is. Verder vind ik (maar dat is persoonlijk) dat het contrast in de Zeiss SF 32 wat te hard is in vergelijking met de Swarovski EL32. Hele subtiele verschillen in tinten zwart lopen bij de Zeiss SF iets eerder dicht, daardoor mis je soms iets details.

De balans in gewicht is bij de Zeiss SF heel prettig maar de Swarovski EL heeft duimuitsparingen waardoor die ook heel prettig in de hand ligt. Het rubber van de zwarte Zeiss is glad en strak. Gewoon mooi afgewerkt.

Plus van de SF 32 mm (+)
– Beeldbreedte van 155 voor de 8x en 130 voor de 10x
– Hele fijne scherpstelling
– Scherp contrastrijk beeld.
– Prettige balans bij het kijken.

Min van de SF 32 mm (-)
– Duidelijke kleurrand in de uiterste randen van het beeld bij kijken naar een licht onderwerp (lucht).
– Iets randvertekening
– Stevige prijs in vergelijking met de EL32