Leica Mystery Bird Competition oktober 2019

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In mei 2018 startte we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition. Een vogelkwis waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs. Een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica / Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels Jeugdige talenten op vogelgebied.

Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met wederom 12 nieuwe ronde van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘kwis’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze kwis?

Tim Schipper (18) en Koen Stork (17), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student (beide Biologie, waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze kwis op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf ontdek competitie en local patch.

Uitslag ronde 2: september

Kwisvogel nummer 3 Snor

Kwisvogelnummer 3: Snor (fot0: Koen Stork)

We kijken hier naar een bruine zangvogel. Er zijn een aantal zaken te zien op deze foto: een getekende oorstreek, een korte stompe snavel met een opvallend gele ondersnavel, roze poten, een weinig contrastrijke wenkbrauwstreep en een vrij duidelijke oogring. Verder is de vogel egaal bruin op de bovendelen en vuilwit op de onderdelen. De jizz van de vogel past het best op een soort uit het geslacht Locustella, met een ronde kopvorm en korte, stompe snavel. Ook de gele ondersnavel en roze poten passen hier op. Soorten uit het geslacht Acrocephalus zijn uit te sluiten door de gele ondersnavel, structurele verschillen en roze poten. Bruine Phylloscopus zangers (Bruine- en Raddes Boszanger) zijn uit te sluiten door het ontbreken van een opvallende wenkbrauwstreep. Dan blijven de Locustella’s over, er zijn 3 soorten op Texel vastgesteld: Krekelzanger, Sprinkhaanzanger en Snor. Krekelzanger laat altijd opvallende verticale streping zien op de borst en is hier dus makkelijk uit te sluiten. Snor en Sprinkhaanzanger hebben beiden egaal vuilwitte onderdelen. Sprinkhaanzanger laat echter altijd streping op de kruin zien. Bij de mystery bird is de kruin egaal bruin zonder streping. Het is daarom een Snor.

Kwisvogelnummer 3: Snor (foto: Koen Stork)

Kwisvogel nummer 4: Kleine Alk

Kwisvogelnummer 4: Kleine Alk (foto: Harvey van Diek)

We kijken naar alk die van ons afvliegt. Dit kun je zien door o.a. de zwarte bovenzijde en witte onderzijde met daarbij zwarte poten (incl. zwemvliezen) en vrij kleine en smalle vleugels. Dat het een vogel uit de familie Alken Alcidae is had (bijna) iedereen goed bleek uit de antwoorden. De soorten uit deze familie die op Texel zijn waargenomen zijn: Kleine Alk, Papegaaiduiker, Zwarte Zeekoet, Zeekoet, Kortbekzeekoet en Alk. Wat opvalt is dat de vogel een witte vleugelachterrand heeft gevormd door de witte toppen van de armpennen. Dit sluit Papegaaiduiker en (naast het ontbreken van een grote witte vlek op beide vleugels) Zwarte Zeekoet uit. Daarnaast zien we op de bovenzijde midden in het zwart ook witte strepen. Dit zijn de schouderveren met witte randen. Dat past maar op één soort: Kleine Alk.

Kleine Alk (Foto: Harvey van Diek)

Wederom vele inzendingen de tweede ronde. De Snor was een lastige, de Kleine Alk weer wat eenvoudiger. Ongeveer een derde van de inzendingen had beide vogels goed gedetermineerd. Uit de winnaars van de eerste rond hebben we Rients Niks gekozen als winnaar. Rients, stuur ons een mail met je adresgegevens en we sturen je het gewonnen DVD pakket toe.

ronde 3: Oktober

Kwisvogel nummer 5

Kwisvogel nummer 6

Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.

Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt wordt op deze website.

Leica Logo RGB