Leica Mystery Bird Competition / Vogelquiz augustus 2018

Aflevering 4.

Op 30 april 2008 opende we ons Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en hebben we vogels kijken op Texel opnieuw op de kaart gezet. Om ons jubileumjaar te vieren organiseren we nu 12x een vogelquiz met leuke prijzen. Dit om iedereen zijn of haar kennis omhoog te brengen. Deze Vogelquiz is gemaakt door Koen Stork en Tim Schipper. Twee van Texels getalenteerde jeugdige vogelaars. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Leica mysterybird Small

Hoe werkt het?
Iedere maand verschijnt er in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden gaat duren, kan de winnaar die de meeste maanden goed geraden heeft een hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot tussen de hoogste eindigers. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid 8x32HD ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.
– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.
– Van deze maandwinnaars wordt iemand getrokken die de Leica verrekijker wint.
– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.
– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze quiz?
Tim Schipper (16) en Koen Stork (15), opgegroeid en nog steeds woonachtig op Texel. Ze zijn allebeid scholier en doen VWO en zitten nu in de 5e klas. De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinfromatiecentrum gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelfontdekcompetitie en local patch.

Volgende maand verschijnen er in deze rubriek, naast twee nieuwe foto’s ook een gedegen uitleg hoe je de juiste soort kon raden. Volg deze rubriek en vergroot op deze manier je vogel kennis en maak dus kans op leuke prijzen.

De oplossingen voor de maand juli zijn:
Soort 1: Roodborst
mystery juli 01 Small
We kijken hier naar een klein, bruin vogeltje. Op het eerste gezicht zijn er niet veel kenmerken zichtbaar en dat maakt het lastig. Op de foto is de grootte vrij goed in te schatten, je kan zien dat hij te klein is voor bijvoorbeeld Merel. Verder zien we lichte, ietwat olijfkleurige onderdelen, grijze zijborst, lichte toppen op de grote dekveren en tertials, een ogenschijnlijk vrij korte handpenprojectie, egaal bruingrijze bovendelen, een licht kleurverschil tussen de vleugel en de bovendelen, vrij korte onderstaartdekveren en een middellang vleeskleurig pootje. Deze combinatie van kenmerken past alleen op Roodborst, bovendien is de voedertafel natuurlijk al een goede hint.
oplossing juli 001 Small
Soort 2: Sijs
mystery juli 02 Small
We kijken hier naar de onderkant van een zangvogel. De gevorkte staart is nog te zien op de foto wat wijst op een vogel uit de familie vinken of gorzen. Je ziet gestreepte onderstaartdekveren en erg veel streping op de flanken. Enkele gorzen hebben ook streping op de flanken maar zijn uit te sluiten door de getekende onderstaartdekveren. Bij de vinken kan je aan een Barmsijs, Sijs of Europese Kanarie denken. Je ziet nog net een stukje van de vleugel wat geel is, dit sluit een Barmsijs uit. Bij Europese Kanarie zijn de achterflanken minder gestreept en is er minder tekening op de onderstaartdekveren, vaak zie je geel op de onderdelen wat hier ook ontbreekt. Daarom is het juiste antwoord Sijs. De vogel zit op elzenknoppen, ook dit kan helpen.
oplossing juli 002 Smalloplossing juli 003 Small
Uit de vele inzendingen (meer dan vorige editie) zijn er toch velen geweest die er bij één of twee soorten naast zaten. Gelukkig zijn er ook goede inzendingen binnengekomen. Het prijzenpakket bestaande uit de twee dubbel DVD’s gaat naar jaco Walhout.

Ronde 4. De soorten voor de maand augustus zijn:
Soort augustus 1:
augustus 001 Small
Soort augustus 2:
augustus 002 Small

Antwoorden mogen worden gemaild via deze link.

Volgende maand kunt u hier de uitslag van deze maand lezen. Dan leest u uitgebreid waaraan u kunt zien welke soorten het zijn.

Leica Logo RGB

Winnaar van de maand mei 2018:  Janneke Kimstra
Winnaar van de maand juni 2018:   Rowin van den Berg
Winnaar van de mnaad Juli 2018:  Jaco Walhout