Swarovski brengt perfecte universele digiscoopadapter uit

Het heeft even geduurd, maar Swarovski heeft nu een variabele phone adapter (VPA). Een digiscoopadapter die geschik is voor zo goed als alle telefoon. Fotograferen door je telescoop of verrekijker wordt nu heel gemakkelijk. Het is in mijn opinie voor het eerst dat er een goede universele adapter voor verschillende telefoons op de markt komt. De adapter met een ring die op je

swarovskivpa
Swarovski-telescoop past of op je verrekijker past kost 189 of 199 euro
Swarovski AR B Variabler Phone Adapter Ring1024x768
Deze variabele adapter voelt heel solide aan. Het ontwerp is niet zo strak als de eerdere iPhone adapters die Swarovski op de markt heeft gebracht, maar het ontwerp is een stuk degelijker dan alle eerdere universeel adapters die er zijn. Ook is de werking heel eenvoudig en solide.

De VPA biedt plek aan zo goed als alle moderne mobiele telefoontoestellen. Je stelt eerst op een eenvoudige manier de breedte van de adapter in, daarna bepaal je de hoogte waarop de camera zich bevindt en als laatste stel je de exacte plek van de camera in. In principe maak je deze instellingen éénmalig voor je telefoon. Daarna kan je de telefoon iedere keer eenvoudig inleggen. Met een simpel, maar solide kliksysteem klik je de telefoon vast.

Vervolgens draai je een ring in de schroefdraad. Voor de juiste ring kan je kiezen uit drie verschillende varianten. Zo is er de AR-s voor de ATX serie telescopen. Die is geschikt voor de de volgende telescopen:
– ATX 65 en STX 65
– ATX 85 en STX 85
– ATX 95 en STX 95

De tweede ring is de AR-s voor de ATS serie telescopen. Deze is geschikt voor de volgende telescopen:
– ATS / STS / ATM / STM 65 met 20-60x of met 25-50x oculair
– ATS / STS / ATM / STM 80 met 20-60x of met 25-50x oculair

De derde ring is de AR-b. Dit is een variabele ring die je zelf kunt instellen. Deze is geschikt voor de meeste verrekijkers. In ieder geval past deze ring op alle CL, SLC en EL modellen. Daarnaast past deze ring ook op de meeste verrekijkers van andere merken.

De losse adapter kost momenteel 161 euro. De AR-s ringen kosten 30 euro en de AR-b ring kost 40 euro. Een setprijs is voor telescopen 189 euro, voor verrekijkers met de variabele ring 199 euro.swarovskivpa 3
De adapter heeft alleen beperkingen voor toestellen die precies in het midden aan de rechter zijkant een bedieningsbutton hebben. Die kan door het kliksysteem onbedoeld geactiveerd worden. Echter de meeste toestellen hebben dit niet. De adapter is geschikt voor zowel Apple als Android modellen.

In onderstaand filmpje wordt de werking haarfijn uitgelegd.


Tijdens de Birdfair in Engeland waren we van het Vogelinformatiecentrum de eerste Nederlanders die de adapter konden testen. Na de eerste verwonderde blikken tijdens de uitleg mochten we zelf aan de slag. De Adapter is weliswaar van kunststof maar voelt heel solide en prettig aan. Het is geen adapter die je permanent om je telefoon laat zitten (iets wat met de specifieke I-Phone adapters wel zou kunnen), maar het inleggen van je telefoon en er weer uit halen gaat heel makkelijk. Als je de adapter eenmaal hebt ingesteld voor je eigen telefoon, hoef je dit nauwelijks meer bij te stellen. Dit laatste is tevens het grote pluspunt dat deze adapter voor heeft op alle andere universele adapters op de markt. De instellingen van de VPA verschuiven niet snel. Soms kan je het beschermhoesje van je telefoon laten zitten, maar bij de wat omvangrijkere hoesjes moet je de telefoon er even uit halen. VPA mp 001 Small
De ring draai je er makkelijk op en zit dan stevig. Als je dat gedaan hebt, kan je digiscopen. De ring past strak om de telescoop en blijft klemmen. Om vallen van je adapter met telefoon te voorkomen, levert Swarovski een veiligheidskoord mee, zodat je de adapter voor de veiligheid kan bevestigen aan je telescoop.

De variabele ring werkt ook heel prettig. Je houdt de adapter met ring tegen de eyecup van je verrekijker en daarna kan je de variabele ring klemdraaien. Dit gaat snel en soepel.

Goede foto’s met je verrekijker maken, vraagt wel wat behendigheid, maar door de telescoop is het een koud kunstje. De prijs is niet gering: bijna 200 euro. Maar je hebt daarna niet snel meer een andere adapter nodig als je een andere telefoon koopt. De kosten heb je er dus snel uit. Ook is het erg leuk om op deze makkelijke manier foto’s te maken van de soorten waar je naar staat te kijken.

De oude type adapterringen (die er waren voor de I-Phone adapters) zijn helaas niet te gebruiken op deze adapter. Door de techniek ligt de schroefdraad iets dieper.

De adapter is te bestellen via onze webshop.