Leica Mystery Bird Competition / Vogelquiz september 2018

Aflevering 5.

Op 30 april 2008 opende we ons Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en hebben we vogels kijken op Texel opnieuw op de kaart gezet. Om ons jubileumjaar te vieren organiseren we nu 12x een vogelquiz met leuke prijzen. Dit om iedereen zijn of haar kennis omhoog te brengen. Deze Vogelquiz is gemaakt door Koen Stork en Tim Schipper. Twee van Texels getalenteerde jeugdige vogelaars. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Leica mysterybird Small

Hoe werkt het?
Iedere maand verschijnt er in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden gaat duren, kan de winnaar die de meeste maanden goed geraden heeft een hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot tussen de hoogste eindigers. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid 8x32HD ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond
– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.
– Van deze maandwinnaars wordt iemand getrokken die de Leica verrekijker wint.
– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.
– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze quiz?
Tim Schipper (16) en Koen Stork (15), opgegroeid en nog steeds woonachtig op Texel. Ze zijn allebeid scholier en doen VWO en zitten nu in de 5e klas. De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinfromatiecentrum gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelfontdekcompetitie en local patch.

Volgende maand verschijnen er in deze rubriek, naast twee nieuwe foto’s ook een gedegen uitleg hoe je de juiste soort kon raden. Volg deze rubriek en vergroot op deze manier je vogel kennis en maak dus kans op leuke prijzen.

De oplossingen voor de maand augustus zijn:
Soort 1: Zwartkopmeeuw
augustus 001 Small
We kijken hier naar een meeuw die schuin van ons af kijkt. Het bruine vlekkerige verenkleed met (bijna) geen grijs of wit op de bovendelen maakt dit een juveniele vogel. Wat erg opvalt zijn de witte randen op de veren bij de mantel-, schouder, kleine dek- en middelste dekveren. Daarnaast zijn de grote dekveren geheel grijs. De onderdelen die te zien zijn op de foto zijn geheel wit en het achterhoofd is egaal bruin. Ook zie je nog net een stuk van de snavel wat geheel zwart is. Deze combinatie van kenmerken laat maar één optie over: Zwartkopmeeuw.
oplossing mybico aug 001

Soort 2: Kleine Barmsijs
augustus 002 Small
We kijken hier naar een kleine zangvogel op een tak. De gevorkte staart, het bruine, gestreepte uiterlijk en duidelijke vleugelstreepje laten zien dat het hier om een barmsijs gaat. Witstuit is uitgesloten door de gestreepte stuit. Dan blijven Grote en Kleine over. De bovenstaartdekveren zijn duidelijk bruin van kleur, en ook in de vleugelstreep is een bruine tint te zien. Bij Grote Barmsijs zijn de bovenstaartdekveren vaak grijs en is de vleugelstreep wit. Deze vogel is dus een Kleine Barmsijs.
Mybico aug oplossing 2 Small
Uit de vele inzendingen (meer dan vorige editie) zijn er toch velen geweest die er bij één of twee soorten naast zaten. Deze maand is er maar 1 goede inzending binnengekomen. Het prijzenpakket bestaande uit de twee dubbel DVD’s gaat daarom naar Frank van der Meer.

Ronde 4. De soorten voor de maand september zijn:
Soort september 1;
mybico sept 001 Small
Soort september 2:
mybico sept 002 Small
Antwoorden mogen worden gemaild via deze link.

Volgende maand kunt u hier de uitslag van deze maand lezen. Dan leest u uitgebreid waaraan u kunt zien welke soorten het zijn.

Leica Logo RGB

Winnaar van de maand mei 2018:  Janneke Kimstra
Winnaar van de maand juni 2018:   Rowin van den Berg
Winnaar van de maand Juli 2018:  Jaco Walhout
Winnaar van de maand augustus 2018: Frank van der Meer