Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis december 2018

Aflevering 8.

Op 30 april 2008 opende we ons Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en hebben we vogels kijken op Texel opnieuw op de kaart gezet. Om ons jubileumjaar te vieren organiseren we nu 12x een vogelkwis met leuke prijzen. Dit om iedereen zijn of haar kennis omhoog te brengen. Deze Vogelkwis is gemaakt door Koen Stork en Tim Schipper. Twee van Texels getalenteerde jeugdige vogelaars. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Ieder maand verschijnt er in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘kwis’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden gaat duren, kan de winnaar die de meeste maanden goed geraden heeft een hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot tussen de hoogste eindigers. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid 8x32HD ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Van deze maandwinnaars wordt iemand getrokken die de Leica verrekijker wint.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze kwis?

Tim Schipper (16) en Koen Stork (15), opgegroeid en nog steeds woonachtig op Texel. Ze zijn beide scholier en doen VWO en zitten nu in de 5e klas. De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze kwis op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelfontdekcompetitie en local patch.

Volgende maand verschijnen er in deze rubriek, naast twee nieuwe foto’s ook een gedegen uitleg hoe je de juiste soort kon raden. Volg deze rubriek en vergroot op deze manier je vogel kennis en maak dus kans op leuke prijzen.

De oplossingen voor de maand november zijn:

Soort 1: Wulp

We kijken hier naar een steltloper, dit is te zien aan de lange poten, slank overkomend lichaam en lange snavel (die je nog net kan zien als je door de handpennen heen kijkt). Daarnaast zie je ook een waterrijke omgeving wat ook pleit voor een stelt. Er is duidelijk veel wit te zien op de stuit dat doorloopt op de rug in een rugwig. Er zijn 7 soorten (die op Texel gezien zijn) die zo’n rugwig hebben, namelijk Tureluur, Zwarte Ruiter, Groenpootruiter, Poelruiter, Rosse Grutto, Wulp en Regenwulp. Je kan de snavel nog zien door de handpennen heen, en daarbij is te zien dat die omlaag gebogen is wat alleen Wulp en Regenwulp overlaat. De handpendekveren (de veren bovenop de handpennen) zijn duidelijk donkerder van de handpennen zelf, er is veel wit zichtbaar op de bovenstaart en er is veel grove bandering op de armpennen en handpennen te zien. Dit alles maakt deze mystery bird een Wulp.

Soort 2: Spotvogel

We kijken hier naar een zangvogel met olijfgroene bovendelen en een gele tint op de onderdelen, er zijn niet gelijk hele opvallende structuur- en kleedkenmerken te zien. Als je wat beter kijkt vallen een aantal zaken wel op; een lichte baan op de armpennen, een lange handpenprojectie, vrij forse, grijze poten en lange onderstaartdekveren. Deze kenmerken sluiten een loofzanger eigenlijk al uit, en met de kleur van deze vogel in het achterhoofd kom je dan al snel uit op een Orpheusspotvogel of een Spotvogel. Orpheusspotvogel heeft geen lichte baan op de armpennen, een korte handpenprojectie en dunne, bruinachtige poten. Dit is dus een Spotvogel!

Afgelopen maand weer veel inzendingen. Daaruit is de winnaar geloot. Het prijzenpakket bestaande uit de twee dubbel DVD’s gaat daarom naar Gydo Koster.

Ronde 7. De soorten voor de maand december zijn:

Soort december 1;

Soort december 2:

Antwoorden mogen worden gemaild via deze link.

Volgende maand kunt u hier de uitslag van deze maand lezen. Dan leest u uitgebreid waaraan u kunt zien welke soorten het zijn.

Leica Logo RGB

Winnaar van de maand mei 2018:  Janneke Kimstra

Winnaar van de maand juni 2018:   Rowin van den Berg

Winnaar van de maand Juli 2018:  Jaco Walhout

Winnaar van de maand augustus 2018: Frank van der Meer

Winnaar van de maand september 2018: Pim Rijk

Winnaar van de maand oktober 2018: Leo Daanen

Winnaar van de maand november 2018: Gydo Koster

PS willen de prijswinnaars die hun prijzen nog niet hebben opgehaald/gehad even hun adres doormailen dan kunnen we de prijzen verzenden.