Leica Mystery Bird Competition / Vogelkquiz juli 2018

Aflevering 3.

Op 30 april 2008 opende we ons Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en hebben we vogels kijken op Texel opnieuw op de kaart gezet. Om ons jubileumjaar te vieren organiseren we nu 12x een vogelquiz met leuke prijzen. Dit om iedereen zijn of haar kennis omhoog te brengen. Deze Vogelquiz is gemaakt door Koen Stork en Tim Schipper. Twee van Texels getalenteerde jeugdige vogelaars. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Leica mysterybird Small

Hoe werkt het?
Ieder maand verschijnt er in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden gaat duren, kan de winnaar die de meeste maanden goed geraden heeft een hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot tussen de hoogste eindigers. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid 8x32HD ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.
– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.
– Van deze maandwinnaars wordt iemand getrokken die de Leica verrekijker wint.
– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.
– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze quiz?
Tim Schipper (16) en Koen Stork (15), opgegroeid en nog steeds woonachtig op Texel. Ze zijn allebeid scholier en doen VWO en zitten nu in de 5e klas. De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinfromatiecentrum gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelfontdekcompetitie en local patch.

Volgende maand verschijnen er in deze rubriek, naast twee nieuwe foto’s ook een gedegen uitleg hoe je de juiste soort kon raden. Volg deze rubriek en vergroot op deze manier je vogel kennis en maak dus kans op leuke prijzen.

De oplossingen voor de maand juni zijn:
Soort 1: Goudvink
mystrey juni 001 Small
We kijken op deze foto naar de achterkant van een zangvogel. Wat erg opvalt zijn de witte onderstaartdekveren, dit zijn zoals de naam al zegt de veren onder de staart, de staart zelf is zwart. De rest van de onderdelen zijn beige-grijs gekleurd. Ook kan je boven de staart nog net de witte stuit zien die erg in contrast is met de zwarte staart. Het is een vogel met een plomp lichaam wat al een vinkachtige suggereert, echter past de combinatie van een witte stuit met witte onderstaartdekveren plus de beige-grijze onderdelen alleen op goudvink.
Goudvink Small
Soort 2: Pontische Meeuw
Mystery juni 002 Small
We kijken hier naar een meeuw. De eindband op de staart en het bruine verenkleed maken duidelijk dat het hier om een jong exemplaar gaat. De staarttekening, bovenvleugeltekening en ook het vliegbeeld lijken niet op een kleine meeuw te passen. Dan komen we bij de grote meeuwen. De smalle, complete eindband en het vele wit op de bovenstaart sluiten soorten als Grote Mantelmeeuw en Zilvermeeuw uit. De enige soorten die een vergelijkbare staarttekening kunnen hebben zijn Kleine Mantelmeeuw, Geelpootmeeuw en Pontische Meeuw. Bij deze vogel is te zien dat de binnenste handpennen (bij grote meeuwen worden deze veren vaak aangeduid als ‘venster’) licht zijn. Kleine Mantelmeeuw en Geelpootmeeuw hebben doorgaans een donker(der) venster en dat geeft deze vogel weg als een 1e winter Pontische Meeuw.
pontische meeuw Small
pontische meeuw2 Small

Pontische meeuw Small

Uit de vele inzendingen (meer dan vorige editie) zijn er toch velen geweest die er bij één of twee soorten naast zaten. Gelukkig zijn er ook goede inzendingen binnengekomen. Het prijzenpakket bestaande uit de twee dubbel DVD’s gaat naar Rowin vd Berg.

Ronde 2. De soorten voor de maand juli zijn:
Soort juli 1;
mystery juli 01 Small
Soort juli 2:
mystery juli 02 Small

Antwoorden mogen worden gemaild via deze link.

Volgende maand kunt u hier de uitslag van deze maand lezen. Dan leest u uitgebreid waaraan u kunt zien welke soorten het zijn.

Leica Logo RGB

 

Winnaar van de maand mei 2018:  Janneke Kimstra
Winnaar van de maand juni 2018: