Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis mei 2019

Oplossing aflevering 12.

Op 30 april 2008 opende we ons Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder en hebben we vogels kijken op Texel opnieuw op de kaart gezet. Om ons jubileumjaar te vieren organiseren we nu 12x een vogelkwis met leuke prijzen. Dit om iedereen zijn of haar kennis omhoog te brengen. Deze Vogelkwis is gemaakt door Koen Stork en Tim Schipper. Twee van Texels getalenteerde jeugdige vogelaars. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Ieder maand verschijnt er in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘kwis’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden gaat duren, kan de winnaar die de meeste maanden goed geraden heeft een hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot tussen de hoogste eindigers. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid 8x32HD ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Van deze maandwinnaars wordt iemand getrokken die de Leica verrekijker wint.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze kwis?

Tim Schipper (16) en Koen Stork (15), opgegroeid en nog steeds woonachtig op Texel. Ze zijn beide scholier en doen VWO en zitten nu in de 5e klas. De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze kwis op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelfontdekcompetitie en local patch.

Volgende maand verschijnen er in deze rubriek, naast twee nieuwe foto’s ook een gedegen uitleg hoe je de juiste soort kon raden. Volg deze rubriek en vergroot op deze manier je vogel kennis en maak dus kans op leuke prijzen.

De oplossingen voor de maand april zijn:

Soort 1: Rietzanger

We kijken hier naar een geelbruine zangvogel. Een paar kenmerken zijn op de foto te zien: een gestreepte kruin, brede beige wenkbrauwstreep, dikke en bleke poten, zwakke rugstreping en een wat donkere oorstreek. De jizz past het best op een soort uit de familie van de Acrocephalidae (zichtbaar forser dan bijv Fitis, lange staart, lange poten etc.). De tekening die deze vogel laat zien past eigenlijk alleen op een Rietzanger, met name de gestreepte kruin (zonder middenkruinstreep!) en zwakke rugstreping zijn goede aanwijzingen.

Soort 2: Holenduif

We kijken hier naar een slapende duif. De vogel is grijs van kleur zonder duidelijke veerranden (veerzomen) met donkere centra en komt niet echt slank over. Dit sluit Turkse Tortel en Zomertortel uit. De vogel lijkt niet zo groot en mist de witte baan van een Houtduif die in zit aan de rand van de vleugel te zien is. Daarom is dit een Holendief. Je ziet ook nog de zwarte vlekken op de vleugel die Houtduif niet heeft.

Afgelopen maand was niet de moeilijkste, maar er waren minder inzendingen. Uit de goede inzendingen is de winnaar geloot. Het prijzenpakket bestaande uit de twee dubbel DVD’s gaat daarom naar Robbert van der Meer. Gefeliciteerd.

Binnenkort wordt hier duidelijk gemaakt wie de overall winnaar van deze vogelkwis / Mystery Bird Competion is geworden. Deze winnaar wint een Leica Trinovid HD 8×32 twv 949 euro. Het is nog even spannend.

Leica Logo RGB

Winnaar van de maand mei 2018:  Janneke Kimstra

Winnaar van de maand juni 2018:   Rowin van den Berg

Winnaar van de maand Juli 2018:  Jaco Walhout

Winnaar van de maand augustus 2018: Frank van der Meer

Winnaar van de maand september 2018: Pim Rijk

Winnaar van de maand oktober 2018: Leo Daanen

Winnaar van de maand november 2018: Gydo Koster

Winnaar van de maand december 2018: Merel Zweemer

Winnaar van de maand januari 2019: Koen Mistrate Haarhuis

Winnaar van de maand februari 2019: Jaap de Jong

Winnaar van de maand maart 2019: Frank Dekker

Winnaar van de maand april 2019: Robbert van der Meer

PS willen de prijswinnaars die hun prijzen nog niet hebben opgehaald/gehad even hun adres doormailen dan kunnen we de prijzen verzenden.