Review Leica Trinovid 8×32 HD

Deze review is geschreven door Wil Leurs. Wil is mede eigenaar van de natuur beeldbank AGAMI. Hij werkt als analist hydrobiologie voor Wetterskip Fryslân en is gespecialiseerd in zoetwateralgen en waterplanten. Naast zijn werk fotografeert hij onder andere al vele jaren de insectenwereld. In samenwerking met Marc Guyt heeft hij de zakgids Vlinders van de Benelux geschreven die februari 2022 uitkomt. In lijn met zijn passie voor de insectenwereld schreef hij deze review van de Leica Trinovid 8×32 HD.

  

   

Foto’s: Wil Leurs, AGAMI Photo Agency.

De ontwikkeling in het land van de verrekijkers heeft tientallen jaren niet stilgestaan. Kijkers zijn optisch veel beter, veel helderder, lichter in gewicht en in sommige gevallen ook compacter geworden. Daarnaast werd de close focus ontwikkeld en dat gaf de kijker een grotere meerwaarde, vooral als je naast het vogels kijken ook naar insecten kijkt.

 

Ik ben mij jaren geleden meer gaan interesseren voor dagvlinders en zweefvliegen en voor mijn werk als veldbioloog inventariseer ik libellen. Omdat mijn oude Leica Trinovid 10 x 42 BA geen close focus heeft en aan vervanging toe was, ben ik opzoek gegaan naar een nieuwe kijker voor mijn werk. Ik werk bij de overheid en ben mij bewust van het feit dat we werken met gemeenschapsgeld. Een goede reden om een beetje op de centjes te letten bij het aanschaffen van een kijker. Ik ben daarom opzoek gegaan naar een redelijk betaalbare kijker met maximale prestaties. Na wat speurwerk op het internet en adviezen van Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum op Texel, kwamen we samen uit bij de Leica Trinovid 8 x 32 HD. Het is een kleine handzame kijker die zeer stabiel in de hand ligt. Met maar 650 gram is hij een echte lichtgewicht in zijn klasse. Door zijn opmerkelijk lichte gewicht voelt de kijker na een lange velddag beslist niet als een zware last. De optische prestaties van deze kijker zijn echt geweldig. Het glas geeft voor een 8 x 32 een verassend helder contrastrijk beeld, zelfs als de lichtcondities wat minder zijn. Het grootste pluspunt van de Leica Trinovid 8 x 32 HD is de close focus, die is ronduit fenomenaal te noemen. Met een close focus van 1 meter laat hij vrijwel alle verrekijkers ver achter zich.

 

Ik hoor u denken, zijn er dan geen op- of aanmerkingen op deze kijker? Die zijn er natuurlijk ook. Het enige minpuntje, dat ik kon vinden is niet zo zeer te vinden bij de kijker zelf, maar bij het meegeleverde tasje. Daar had wel wat meer aandacht aan besteed mogen worden. Een neopreen etui waar de kijker amper in past is dan ook het enige puntje van kritiek.

 

Kijkend naar de prijs kwaliteitsverhouding, heb je een oerdegelijke allround verrekijker voor een zeer schappelijke prijs. Wat hem zo allround maakt is het feit dat hij zeer geschikt is om naar vogels te kijken, maar daarnaast is het een geweldige tool om insecten te determineren in het veld. Hij is geschikt om ongestoord naar vlinders en libellen te kijken. Met die close focus van 1 meter presteert hij buitengewoon goed zeker bij de wat kleinere insecten zoals zweefvliegen en wilde bijen. De Leica Trinovid 8 x 32 HD is voor iedereen die niet alleen naar vogels kijkt een must voor het oog.

Wil leurs