Vale Gier verblijft al meer dan een week op Texel.

Sinds zondag 22 mei zit er een Vale Gier op Texel. De Vogel, die al eerder werd gezien boven Den Helder verbleef eerst midden op het Eiland onder andere boven natuurgebied Waalenburg. Een dag later verbleef de gier langs de Schorrenweg om vervolgens neer te strijken op Dorpzicht, op een stuk land van Alphine Smit-Bakker en zat langdurig in een boom met uitzicht op een kudde koeien, die net kalfjes kregen.
“De gier is waanzinnig groot”, vertelt Alphine Smit-Bakker van camping Noorderwaard op Texel. In het natuurgebied lopen de brandrode runderen van haar dochter, een zeldzaam oud-Hollands ras. De gier zit in een boom en daalt af en toe tussen de koeien neer.

Vale Gier vliegend boven Dorpzicht (Foto: Eric Menkveld)

Veel eten is er momenteel op Texel niet te vinden voor een gier. Een Vale Gier is een echte aaseter, jagen doen ze dus niet. Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum heeft de gier de gehele week een beetje in de gaten gehouden en vanaf donderdag viel het op dat de vogel veel tammer werd en langer op één plek bleef slapen. Ook vrijdag zat de vogel de gehele dag in een boom en sliep bijna de hele dag. Dit is op zich niet vreemd, want zo verbruikt de gier de minste energie. Maar de vogel ging ook niet meer op zoek naar voedsel en werd ook minder alert. Bij gebrek aan aas leek het erop dat de gier hier langzaam aan het sterven was. Altijd een dilemma, ga je bijvoeren of laat je de natuur zijn gang gaan. Uiteindelijk is er vanuit het Vogelinformatiecentrum initiatief genomen om wat rond te bellen of er mensen waren die aas hadden. Er wordt per slot van rekening het gehele jaar op Grauwe Ganzen gejaagd. Gelukkig was er een plaatselijke jager die graag een dode haas en wat dode ganzen beschikbaar stelde.

Vale Gier doet zich tegoed aan een dode Haas (Foto: Eric Menkveld)

Van de eigenaar van het land kregen we gelukkig toestemming om het aas neer te leggen. Het feit dat de gier, die ook op de zaterdagochtend nog op dezelfde plek in de boom zat, binnen drie minuten na het neerleggen al bij de dode haas zat, geeft aan hoe groot de honger moet zijn geweest. In enkele minuten was de haas zo goed als verslonden. Daarna werd de gier ook direct weer alert. De rest van de zaterdag heeft de gier zich tegoed gedaan aan de ganzen die wat verderop in het land waren neergelegd.

Vale Gier heeft ook de dode Grauwe Ganzen ontdekt (Foto; Eric Menkveld)

“In het begin joegen de koeien de gier weg, ze hebben nu kalfjes”, vertelt Alphine Bakker. “Zaterdagochtend vroeg werd er weer een kalfje geboren. Ik weet dat een gier een aaseter is, maar bij zo’n geboorte is er veel bloed, dus we zijn erbij geweest om het kalfje te beschermen, mocht dat nodig zijn.” De gier toonde geen interesse in het kalfje en bleef vooral bij de dode ganzen in de buurt.

De Brandrode Koeien jagen de Vale Gier meerdere malen weg (Foto Eric Menkveld).

Niet alleen de koeien houden de gier in de gaten, ook tientallen Texelaars en tientallen vogelaars. “Er staat een hele groep mensen met hun camera en verrekijkers aan de rand van het veld”, zegt Smit-Bakker. Ze vindt het niet erg. “Ik snap het wel. Het is een prachtig gezicht als de vogel opvliegt. In de lucht tussen de meeuwen zie je pas echt hoe groot hij is.”
De Vale Gier broedt voornamelijk in Frankrijk, Spanje of Portugal. Dit is de zevende keer dat een Vale Gier op Texel is. “De laatste jaren zien we ze steeds vaker. In Zuid-Europa gaat het beter met de gieren, er komen er steeds meer. Jongere vogels gaan wel vaker beetje zwerven en kunnen door een zuidelijke wind dan behoorlijk uit de richting raken. Als de vogel weer in conditie komt, dan is een terugtocht niet moeilijk. Ze navigeren feilloos weer naar hun broedgebied. De gier vertrekt waarschijnlijk weer als het wat warmer wordt. Met thermiek kunnen deze vogels zonder veel moeite honderden kilometers ver zweven zonder actief te hoeven vliegen. Waarschijnlijk is het wachten op iets warmer weer.

De Vale Gier kon zich prima verstoppen in het hoge gras van Dorpzicht (Foto: Eric Menkveld).