Vogelgeluiden

Vogelgidsen zijn fijn om erachter te komen hoe een vogel eruitziet, maar wat als ze zich niet laten zien of roepend overvliegen? Dan is het handig als je ook wat van de zang of roep van een vogel kent. Een tjiftjaf of een fitis zijn lastig van elkaar te onderscheiden, zeker als ze in een boom met blad van tak naar tak gaan. Zodra ze zich laten horen weet je het meteen: de zich bijna mechanisch herhalende tjiftjaf is dan niet te verwarren met de typerende zang van de fitis. Kijken en luisteren in het veld is natuurlijk het leukste, maar met de volgende hulpmiddelen kan je ook thuis werken aan het herkennen van vogelgeluiden.

Zo is er de dvd Vogels van Nederland waarop behalve unieke filmbeelden ook van meer dan 200 vogels de natuurlijke geluiden te horen zijn. Sowieso een genot om thuis naar te kijken en te luisteren, maar zeker voor wie de geluiden beter wil herkennen een must. Vier uur beeld- en geluidsfragmenten moet toch genoeg zijn om heel wat bij te leren!

Een ander hulpmiddel is de Zakgids Vogels van Nederland en België. Wie een smartphone heeft met een QR-reader (app), komt makkelijk terecht op een pagina van de Vogelbescherming over de betreffende vogel. Op die pagina is niet alleen meer informatie over de vogel te vinden, maar ook het geluid. Een mooie uitgave van de KNNV en de Vogelbescherming, die gewoon meekan bij het vogels kijken.

Wie vooral meer wil weten over de zang van vogels, zal plezier hebben van de Veldgids Vogelzang. Een stevig en informatief boek dat niet zo snel mee zal gaan in de rugzak, maar wel heel veel informatie geeft over de zang van vogels in het algemeen en 200 Europese soorten in het bijzonder. De gids beschrijft de roep, zang of triller of roffel van soorten die vooral door hun geluid opvallen, van tjiftjaf tot wielewaal en van  bosuil tot parelduiker.

Veldgids Vogelzang