Wadden Vogelfestival ondanks Corona toch een succes

Op 8 mei 2021 werd voor de vijfde maal de Texel Big Day georganiseerd. Achttien teams verdeeld over heel Nederland deden een gooi om binnen 24 uur zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien. Er sneuvelde twee regionale records en er werden ondanks het slechte weer (veel regen en wind) toch veel vogelsoorten gezien. Daarnaast werd er maar liefst ruim 7.500 euro opgehaald voor het goede doel: akkervogels.

Als onderdeel van het Wadden Vogelfestival was de Texel Big Day dit jaar het enige onderdeel wat ondanks de beperkingen door Corona toch veilig door kon gaan. Hierdoor werden de akkervogels geen slachtoffer van de Corona-crisis. De kern van de Texel Big Day is tweeledig: enerzijds binnen 24 uur zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten zien (op de fiets of lopend) en daarmee aantonen hoeveel verschillende vogelsoorten je in je eigen buurt kunt zien, anderzijds is het de bedoeling om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een goed vogeldoel. Doneren mag nog steeds via de button hiernaast!

Editie 2021 werd gekenmerkt door koud weer. Aanvankelijk leek de dag (nacht) goed te beginnen, maar naarmate de dag vorderde kwam er vanuit het zuiden al snel een behoorlijk regenfront met veel wind. Op Texel begon het in de loop van de middag behoorlijk hard te regenen en trok de wind aan met vlagen naar windkracht 7-8. Maar de deelnemers lieten zich niet uit het veld slaan en diverse team pakten na 21.00 (toen het droog werd) de draad weer op.

Dit resulteerde in fantastische resultaten en zoals gezegd twee records.

  • In Nijmegen waren het de Stalen Ross Ganzen (Eddy Nieuwstraten en Martijn Verdoes) die een nieuw record voor het werkgebied Nijmegen en omgeving neerzette. 137 vogelsoorten vanaf de fiets.
  • Op Texel was het Texelse Dream Team (Tim Schipper, Koen Stork, Tim Langerak en Rens Keijzer) die een nieuw Texels record neerzette. 159 soorten. Nog nooit werd er door een team meer soorten gezien. Omdat dit team een deel van de dag ook de auto gebruikt heeft telde het resultaat niet mee voor de prijzen. Overigens heeft dit Texelse Team ook ruim 1.100 euro opgehaald voor het goede doel.

Van alle teams was het team Big Foot Texel (Vincent Stork), wat de meeste soorten van de dag wist te zien. 143 soorten zag Vincent. Wat hierbij vermeld mag worden is dat Vincent alles te voet deed. Hij liep in totaal circa 55 km in ruim 23 uur. Een topprestatie. Vincent Stork wint met deze prestatie de Texel Big Day 2021 en krijgt een weekend Texel !!! aangeboden.

Ook de fondswerving voor de akkervogels ging dit jaar goed. In totaal werd er tot en met 9 mei ruim 7.500 euro opgehaald. Met dit geld zal de Stichting Texel Vogeleiland een goede besteding zoeken om de bescherming van akkervogels te ondersteunen.

Het team Tureluur (Bram Laan, Fred Derks, Klaas Pietsma en Elske Sjollema) wisten in totaal 1.900 euro in te zamelen. Zij hebben veel vogelexcursies georganiseerd en hebben tekeningen verkocht voor dit goede doel. Het Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum hebben daarom besloten om voor dit team een extra prijs uit te geven. Dit team krijgt tijdens de volgende Texel Big Day een weekend Texel aangeboden (waardoor ze weer mee kunnen doen). Het team Tureluur wist tijdens het fietsen 115 vogelsoorten te scoren. Zij kregen ook bezoek van een Belgische filmploeg Waes op reis, waardoor ze ook Tom Waes nog een en ander moesten uitleggen over vogels kijken.

Vermeldingswaardig is onze jongste deelneemster. Emma. Emma is 6 jaar en deed met haar oma (Ingrid Schipper) mee en zij zagen rondom de Texelse Golfbaan 30 verschillende vogelsoorten wat toch weer donaties van familie opleverde.

Onder de deelnemers van de Texel Big Day zijn er ook twee prijzen verloot. Een tuinvogelpakket, dat werd gewonnen door het Katwijks Dreamteam (Marc Guyt, André van der Plas, Arjan van Egmond en Arnold Meijer). Het weekend Texel werd gewonnen door Team Roodborst (Jasper Jansen en Johan van der Akker.

Namens de gehele organisatie bedanken we hier iedereen voor zijn of haar inzet en feliciteren we de winnaars.

Het volgende Wadden Vogelfestival met de Texel Big Day is op 7 & 8 mei 2022. Noteer die datum vast in jullie agenda.

(De gewonnen weekendjes op Texel kunnen tussen 15 november en 1 maart geboekt worden via het Vogelinformatiecentrum. Het weekend Texel voor team Tureluurs wordt in overleg geboekt op een nog nader te bepalen accommodatie).

Ook was er dit weekend weer een prijs beschikbaar gesteld voor de soort van het weekend. Wie de beste/zeldzaamste soort wist te ontdekken kreeg van Opticron een Traveller ED 8×32 t.w.v. 429 euro. Het was Rodny Stolk die deze prachtige verrekijker wist te winnen door op vrijdag twee steltkluten te ontdekken. Later bleek dat deze twee exemplaren een voorbode van meer exemplaren was en de aankondiging van een broedgeval in de Hanenplas (op 19 juni kwamen daar drie jongen uit de eieren). Een welverdiende prijs dus.

Met dank aan:

Nationaal Park Duinen van Texel, Vogelinformatiecentrum Texel, Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, Waarneming.nl, v/d Linde Fietsverhuur, Agami Photo Agency, Blue Robin DTP, Roots, Sovon en vele vrijwilligers. Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest.