Vogels kijken in september 2018

In september zijn de verwachtingen altijd hooggespannen, welke zeldzaamheden zullen Texel deze maand weer aandoen? Normaal mag je in september een aantal leuke zeldzaamheden verwachten. Gelukkig kwam er eind september een gekleurde klapper.

De Casarca blijft op Texel een zeldzame verschijning, maar op 1 september was de long stayer die al tijden bij de Robbenjager verblijft nog steeds aanwezig. Grappig is dat de vogel (althans dat denken we) over het hele eilandf zwerft. Hij wordt gezien op de Horsmeertjes, dan weer op Ottersaat en ook in de Slufter en langs de Hoofdweg.

Bij de zandsuppletie tussen het Nioz en Oudeschild zijn dagelijks grote aantallen meeuwen aanwezig. Ze laten zich goed zien van het het einde van de Amaliaweg. Zowel Pontische meeuw, Geelpootmeeuw als Zwartkopmeeuw lieten zich hier bijna dagelijks zien. De zandsuppletie duurt nog wel even dus dat blijft een leuke plek.

Begin septmeber was er goede doortrek van vele zangvogels. In de Tuintjes werden meerdere Sperwergrasmussen gezien. Ook paapjes lieten zich in grotere aantallen zien.  Hieronder een foto van Jeroen de Bruin van een vd Sperwergrasmussen uit de Tuintjes.
sperwergrasmus jeroen de bruin
Op twee september ontdekte ik zelf een prachtige onvolwassen zeearend in de Slufter. De vogels verbleef daar heel even om vervolgens heel hoog te verdwijnen. Diezelfde avond werd hij teruggevonden boven de duinen van de geul. die week werd hij daar geregeld gezien.

Boven het westelijke Horsmeertje werd op 2 september ook de juveniele Witvleugelstern weer gezien. De vogels was hier al aanwezig vanaf eind augustus.

Begin september waren ook goede dagen voor overvliegende duinpiepers, ook op twee september werd er weer een overvliegend gehoord over de tuintjes.

Ook draaihalzen en morinelplevieren werden de eerste week van september geregeld gezien. De morinel vooral overvliegend. Draaihalzen werden vooral gezien langs de lange dam in de Slufter en langs het pad bij paal 21.

Op 4 september dook er een prachtig adult mannetje Grauwe Klauwier op in de tuintjes. De Ortolaan die daar al enkele dagen zat, zat er op 4 september ook nog mooi. Ook vloog er die dag een Grauwe Kiekendief over de tuintjes
gr klauwier jeroen de bruin
(Foto:  Grauwe Klauwier (Jeroen de Bruijn))

Tweede week van september begint met veel wind, daardoor worden ook de eerste goede zeevogelsoorten gezien. Noordse Stormvogel, noordse pijlstormvogel en grauwe pijlstormvogel worden voor de kust langsvliegend gezien. Natuurlijk ook veel doortrek van dwergstern en grote stern. Boven de Horsmeertjes wordt op 8 september een steltkluut gezien. In het gebied Akiab verblijft een juveniele Grauwe Franjepoot.

Op 12 september dient het eerste bladkoninkje zich aan. In polder Prins Hendrik. De herfst is nu echt begonnen.

Op 14 september ziet Paul Gnodde het eerste vaal stormvogeltje van het seizoen. Dit terwijl er niet eens echt veel wind staat, zo zie je maar over zee kijken kan altijd lonen. De dagen erna volgen er nog enkele. Langs Westerslag, het beste punt om over zee te kijken, vliegt een Zwarte zeekoet. De twee weken erna zal deze vogel (vermoedelijk) zich nog vaker laten zien, bijna dagelijks laat hij zich bij paal 20 of 15 zien.  De bladkoningen laten zich nu ook meer zien. Vincent Stork ziet er één in de Staatsbossen en vanaf nu worden ze bijna dagelijks gezien.

Vanaf 16 september beginnen de Grote Piepers een beetje op gang te komen. Die week worden meerdere exemplaren gezien, soms ook ter plaatse aan de grond zoals bij het Reddingsboothuis van de Cocksdorp, Jan Ayeslag en in de Muy

Bij paal 21 in de Staatsbossen zijn de Boomvalken uitgevlogen. Drie jongen. Er broeden nog maximaal 3 paartjes boomvalken op Texel, dus dit is best bijzonder. De boomvalken lieten zich mooi filmen.


De vogeldagen worden steeds beter. Bijna dagelijks worden er ruim meer dan 100 vogelsoorten op Texel gezien/gehoord. Zelfs met onze twee uur durende excursies komen we soms boven de 60 verschillende vogelsoorten uit.

Op 22 september vliegt er langs Westerslag een vale pijlstormvogel. Een mooie krent voor de oplettende zeertrektellers. Ook de Zwarte zeekoet liets zich weer zien, ditmaal bij paal 20. In de tuintjes was nog een late koekoek aanwezig.
Scharrelaar 2018 09 2 Large
Op 24 september vliegen boven zee een Rosse Franjepoot en een Vorkstaartmeeuw langs. Echter de klapper die dag (en de hele maand) is toch echt een Scharrelaar die in de Nederlanden ontdekt werd.
Angelina Stiehl en Andre van der Vliet waren de trotse ontdekkers van deze zesde Scharrelaar voor Texel ooit. De laatste werd in september 2005 gezien op Texel. Toen zat er een exemplaar een aantal dagen in de Staatsbossen nabij de Ploegelander. Ditmaal dus in de Nederlanden. Daar foerageerde de vogel op insecten tussen de schapen. De 25e was de vogel nog aanwezig, maar in de loop van de middag kneep de vogel er tussen uit. Helaas wat opgejaagd door opdringere mensen met een fototoestel. Later die dag werd de vogel door twee onafhankelijke waarnemers gezien in de buurt van de Cocksdorp, maar ondanks goed zoeken werd de vogel niet meer aangetroffen.


Op 26 september werd er een Rosse Franjepoot gezien in de Mokbaai en later ook een op het Grote Vlak.

Op 27 september was er een goede infux van kleine zangvogels. Op meerdere plekken werden één of meerdere bladkoningen ontdekt en in het Krimbos ontdekte Robbert van der Meer een Bergfluiter spec. Omdat de vogel niet gehoord werd, kon de determinatie niet worden afgerond. Was het een Westelijke Bergfluiter of een Balkanbergfluiter?

Tot het einde van de maand waren het de bladkoninkjes en de Grote Piepers die hoop op meer gaven, maar het werd niet gevonden. Wel werd er op 29 september nog een kleinste jager gezien voorbij vliegend bij paal 15.

De maand werd op 30 september afgesloten met wederom de Zwarte Zeekoet bij paal 15. Ook waren er die dag meerdere Grote Piepers en Bladkoninkjes aanwezig.

Het totaal voor Texel in 2018 staat na september op 272 soorten (lijst van waarneming.nl)