Wadden Vogelfestival levert ruim 14.000 euro op voor de kustbroedvogels.

Afgelopen weekend brachten deelnemers aan de vogelrace Texel Big Day en de vogelexcursies van het Wadden Vogelfestival 14.184 euro bijeen voor de bescherming van broedvogels van onze kust zoals Bontbekplevier en Kluut. De initiatiefnemers Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel vragen met het jaarlijkse vogelweekend zowel aandacht voor het genieten van de vele vogels op Texel als voor de bescherming van kwetsbare natuur.

Na afloop van de Texel Big Day, als onderdeel van het Wadden Vogelfestival kreeg de Stichting Texel Vogeleiland een prachtige cheque met het bedrag van 14.184 euro overhandigd van het bestuur van het Nationaal Park. De broedvogels van onze kusten staan enorm onder druk. Door de toenemende recreatiedruk worden de rustige delen van onze stranden steeds drukker waardoor er steeds minder ruimte is voor de broedvogels die van nature op deze rustige stranden tot broeden komen. Als we niets doen dan raken we hierdoor soorten kwijt. Het allerbelangrijkste is goede voorlichting dat er op rustige stranden broedvogels aanwezig kunnen zijn die we nauwelijks zien. De meeste recreanten weten dat niet en juist omdat die stranden rustig zijn denken recreanten dat de hond daar even probleemloos los kan lopen. Dit is voor de broedvogels daar een groot probleem. Dus voorlichting daarover is één van de speerpunten die de Stichting Texel Vogeleiland, samen met het project “het Groene Strand”, wil ondersteunen. Daarnaast stelt de Stichting Texel Vogeleiland jaarlijks een bedrag beschikbaar voor het onderhoud en vervangen van schelpeneilanden langs de Vogelboulevard op Texel.

Texel Big Day: winnaars en bijzondere soorten
Zaterdag 7 mei was Texel het toneel van de spannende vogelrace Texel Big Day: zeven teams zochten 24 uur lang naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Van tevoren was sponsorgeld verzameld voor de kustbroeders. Team De Tureluurs haalde het meeste geld op, maar liefst 3.551 euro. Het team Ecoresult won door in 24 uur 137 verschillende vogelsoorten te zien of te horen. Vermeldenswaardig is dat de tweede plaats werd gewonnen door een jeugdteam van drie vrienden van 13, 14 en 14 jaar. Thije de Jong, Ezra IJzelenberg en Joas van der Velden fietsten meer dan 150 km en zagen maar liefst 133 vogelsoorten. De andere tweede plek werd bezet door team De Hopsters, bestaande uit deelnemer van het eerste uur Christophe Reijman, Koenraad Bijl en Anco Euser. Ook dit team kwam tot 133 soorten. Samen zagen de teams maar liefst 155 vogelsoorten en daarmee werd wederom benadrukt hoe vogelrijk Texel wel niet is.


Hoogtepunten
De Texel Big Day was één van de vele vogelactiviteiten tijdens het Wadden Vogelfestival. Uitzichtpunten aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met telescopen en hulp van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder deze te verstoren. Elk uur gingen vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen. Tijdens het weekend werden ook verschillende bijzondere vogelsoorten zoals de Middelste Jager, Aziatische Roodborsttapuit en de Zwarte Zeekoet gezien.

Voor het ontdekken van de Middelste Jager was nog een speciale prijs weggelegd. Erik van Ommen had hiervoor een schitterende, exclusieve houtsnede van een Goudlijster beschikbaar gesteld. Deze werd gewonnen door Bas Verhoeven van het team Ecoresult. Gefeliciteerd.

Ook de Birdfair op zaterdag werd erg druk bezocht. Speciaal hiervoor was de Kikkertstraat in De Cocksdorp omgetoverd tot gezellige en goed bezochte vogelaarsmarkt. Op het Waterplein stond een grote tent waarin kunstenaars actief waren. Hier werd geschilderd en er werden workshops voor bezoekers gehouden.

Vanuit het Vogelinformatiecentrum vertrokken de gehele dag vogelexcursies en er was een tweedehandsboeken markt. In de verschillende stands werd uitleg gegeven over vogels kijken en er was lekker te eten en te drinken.

Aan het einde van het Wadden Vogelfestival werd er ook een prijs uitgereikt voor de beste vogelsoort die er dit weekend op Texel gevonden werd. Deze prijs, een verrekijker Opticron ED Traveller 8×32, beschikbaar gesteld door Opticron, werd gewonnen door Diederik Kok. Diederik ontdekte op zaterdag 7 mei een Aziatische Roodborsttapuit. Naar verwachting gaat het hier om een vrouwtje Kaspische Roodborsttapuit. Deze (onder) soort werd nooit eerder op Texel waargenomen, dus een terechte winnaar.

Volgend jaar is er weer een Wadden Vogelfestival, dan op 6 & 7 mei 2023.