Frank van der Meer winnaar Leica Mystery Bird Competition

Frank van der Meer uit Woerden is de gelukkige winnaar van onze Leica Mystery Bird Competition 2018/2019 geworden. Frank had 23 van de 24 vogelsoorten goed. Als onderdeel van ons 10-jarig bestaan in 2018 starten we in mei 2018 onze Mystery Bird Competition. Een foto-vogelquiz waarbij iedereen per maand twee vogels mocht raden. De vogels stonden natuurlijk niet al te duidelijk op de foto, maar wel zo dat alle kenmerken die nodig zijn voor goede determinatie te zien zijn.

Leica stelde ons een prijs beschikbaar. Een Leica Trinovid 8x32HD ter waarde van 949 euro. Deze schitterende verrekijker behoort tot de betere en robuustere verrekijkers die er te koop zijn. Door zijn goede glaskwaliteit is de 8×32 toch lichtsterker dan menig 42mm- kijker en de scherpte is echt goed te noemen.

De kijker kenmerkt zich door een lekker breed beeldveld en een zeer korte scherpstel-afstand van minder dan een meter. Verder is de kijker natuurlijk waterdicht en behoorlijk robuust te noemen. Deze kijker is uiteraard ook te koop via onze webshop.

Wie waren de makers van deze quiz?

Tim Schipper (17) en Koen Stork (16), opgegroeid en woonachtig op Texel. Ze zijn beiden scholier en zitten in 5-VWO. De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf-ontdek-competitie en local patch.

In totaal zijn er door Tim en Koen 24 verschillende foto’s gepubliceerd en beschreven. Er hebben meer dan 100 mensen meegedaan om zoveel mogelijk goede soorten te scoren. Er zijn drie vogelsoorten geweest die door iedere deelnemer goed gedetermineerd zijn: de bonte vliegenvanger (oktober), de wulp (november) en de spotvogel (november).

De goudvink en Pontische meeuw (juni) waren blijkbaar het moeilijkst. Die werden door de meeste mensen fout gedetermineerd. Zelfs de winnaar had de goudvink fout (zijn enige fout). Hieronder volgt een lijst van de mensen die de meeste goed hadden.

1- Frank van der Meer: 23 soorten goed. Alleen de goudvink fout.
2- Diederik Kok: 22 soorten goed. Alleen de Pontische meeuw en kleine barmsijs fout.
3- Jaco Walhout: 19 soorten goed. Helaas twee soorten gemist door niet mee te doen. Daarnaast de kleine barmsijs, de paarse strandloper en de tapuit fout.

Gefeliciteerd met jullie score! Frank gefeliciteerd met het winnen van de hoofdprijs De Leica Trinovid HD 8×32.

Winnaar Frank v/d Meer (rechts) krijgt namens Leica de hoofdprijs de Trinovid 8x32HD uitgereikt van Marc Plomp