Leica Mystery Bird Competition 2019/2020 ronde 10

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In mei 2018 zijn we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition gestartEen vogelquiz waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had, maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs: een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica/Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels jeugdige talenten op vogelgebied.

Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met 12 nieuwe rondes van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top-verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition/Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een dvd-pakket bestaande uit de dubbel-dvd Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel-dvd Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1 keer kans op deze prijs; mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben, wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een top-verrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze quiz?

Tim Schipper (18) en Koen Stork (17), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student biologie (waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we hen gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf-ontdek-competitie en local patch.

Uitslag ronde 9: 

Quizvogel nummer 17

Quizvogel nummer 17: (foto: Koen Stork)

Op deze foto is eigenlijk niet zo bijster veel te zien. Een kleine vogel in de hand met een korte handpenprojectie en opvallende lichte randen aan staartveren, handpennen, armpennen en tertials. De onderstaartdekveren die te zien zijn witachtig van kleur. Deze mybi bleek dan ook wat lastiger te raden. Grauwe Gors, Sperwergrasmus en Huismus werden onder anderen ingestuurd als antwoorden. Deze soorten hebben oa minder opvallende lichte randen aan de vliegveren en bovendien zijn ze een stuk groter dan de soort op de foto. Een andere soort die genoemd werd was Boomkruiper, deze komt qua formaat goed overeen. Boomkruiper heeft echter altijd witte puntjes op de handpentoppen. Dan blijft er eigenlijk maar 1 goede optie over; deze combinatie van kenmerken past enkel en alleen op Buidelmees.

Quizvogel nummer 17: Buidelmees (foto: Koen Stork)

Quizvogel nummer 18

Quizvogel nummer 18: (foto: Harvey van Diek)

Er is hier een kleine zangvogel te zien. We zien witte onderdelen, donkergrijze poten, een grijze nek/aanzet tot kopkap en een witte buitenste staartpen. Er zijn weinig zangertjes met witte staartzijden, veel soorten in het genus Sylvia en enkele ‘spotvogels’. Het duidelijke contrast tussen de grijze nek en witte onderdelen sluit alle ‘spotvogels’ uit. De pootkleur sluit Balkanbaardgrasmus en Grasmus uit. Bovendien hebben die soorten in de meeste kleden niet zulke mooie witte onderdelen. Zwartkop is uitgesloten door de witte buitenste staartpen, bovendien heeft die soort ook een wat plompere jizz. Ook Kleine Zwartkop is makkelijk uitgesloten door de pootkleur (licht ipv grijs) en de witte onderdelen (grijs ipv wit). De enige optie die overblijft is Braamsluiper.

Quizvogel nummer 18: Braamsluiper (Foto: Harvey van Diek)

Ronde negen was weer best pittig. De doorgewinterde Mystery Bird oplossers hadden beide wel goed, als was de Braamsluiper wel een lastige.  was blijkbaar niet heel moeilijk. Deze ronde hebben we Bram Ubels getrokken uit de mensen die beide vogelsoorten goed hadden. Bram, jij bent dus deze ronde de winnaar. Stuur ons even een mailtje met je adresgegevens.

ronde 10

Quizvogel nummer 19

Quizvogel nummer 20

Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.

Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt worden op deze website.

Leica Logo RGB