Vogelinformatiecentrum in nieuw Natuurcentrum op Texel: De Marel

Dit najaar is het zover, dan zal het Vogelinformatiecentrum naast de huidige locatie aan de Kikkertstraat, ook  Natuurcentrum De Marel van Natuurmonumenten gaan exploiteren. Een spannende stap. Het Vogelinformatiecentrum werkt als sinds het begin van haar bestaan nauw samen met Natuurmonumenten. Dit najaar worden we echt partners en zullen we ook de voorlichting over de natuurgebieden van Natuurmonumenten op Texel op ons nemen. Dit vanuit een prachtige nieuwe locatie: De Marel (marel is het Texelse woord voor grutto).

Na een voorbereidingsproces van meerdere jaren was het december 2019 eindelijk zover dat in opdracht van Natuurmonumenten de eerste zichtbare bouw van Natuurcentrum De Marel een feit werd. Op locatie werd de grond bouwrijp gemaakt en werd er een begin gemaakt met de fundering voor twee bouwwerken. Een beheerschuur voor Natuurmonumenten en een hoofdgebouw met daarin op de eerste etage kantoorruimte voor Natuurmonumenten en op de begane grond een natuurcentrum dat gerund gaat worden door het Vogelinformatiecentrum.

   

   

Het is de bedoeling dat iedereen, toerist en Texelaar, van harte welkom is om in het nieuwe natuurcentrum De Marel kennis te komen maken met de weetjes over de natuurgebieden van Natuurmonumenten op Texel. U zult er veel kunnen leren over de gebieden langs de Vogelboulevard, over polder Waalenburg en natuurlijk over het Wad en de bijbehorende (onderwater)natuur. Personeel van het Vogelinformatiecentrum zal u te woord staan; u kunt er alle informatie krijgen over welke natuur u waar op het eiland kunt vinden. Natuurlijk kunt u er ook terecht voor het boeken van uw natuurexcursie van Natuurmonumenten of de vogelexcursies van het Vogelinformatiecentrum. In het natuurcentrum zal ook veel aandacht voor kinderen zijn, temeer omdat direct naast het centrum speelnatuur van OERRR wordt aangelegd. Rondom het centrum zullen veel wandelmogelijkheden komen, ook voor mindervaliden. Bij het centrum komt een ruime parkeerplaats zodat mensen vanaf het centrum makkelijk lopend of fietsend de natuur in kunnen trekken.

De bouw van het centrum vordert gestaag en het gebouw neemt al mooie vormen aan. De planning is dat het dit najaar kleinschalig in gebruik genomen wordt. Dit najaar en in de winter zal de nadruk liggen op inrichten terwijl het geopend is, in het voorjaar zal er naar verwachting een grote publieksopening zijn.