Leica Mystery Bird Competition 2019/2020 ronde 8

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In mei 2018 zijn we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition gestartEen vogelquiz waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had, maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs: een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica/Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels jeugdige talenten op vogelgebied.

Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met 12 nieuwe rondes van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top-verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition/Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een dvd-pakket bestaande uit de dubbel-dvd Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel-dvd Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1 keer kans op deze prijs; mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben, wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een top-verrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze quiz?

Tim Schipper (18) en Koen Stork (17), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student biologie (waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we hen gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf-ontdek-competitie en local patch.

Uitslag ronde 7: 

Quizvogel nummer 13

Quizvogel nummer 13: (foto: Koen Stork)

Op de foto is een bruine, vrij forse zangvogel te zien met een geheel roodbruine staart. Er zijn maar weinig soorten die deze beschrijving matchen. Alle Sylvia’s zijn niet zo roodbruin, roodstaarten hebben zwarte middelste staartpennen en bovendien een meer oranje staart. Al snel blijven de 2 nachtegalen over: Nachtegaal en Noordse Nachtegaal. De verschillen tussen die twee zijn subtiel maar met een beetje oefening te doen. Nachtegaal heeft een oranjebruine staart, terwijl Noordse Nachtegaal juist een roodbruine staart heeft. Nachtegaal toont 7 zichtbare handpentoppen, Noordse toont er 8. Deze vogel toont een roodbruine staart én 8 zichtbare handpentoppen. Dit is dus een Noordse Nachtegaal. Andere pointers waren de buffy oogring (meer witachtig bij Nachtegaal) en de bruine stuit (bij Nachtegaal vaak meer gelijkend aan de kleur van de staart).

Quizvogel nummer 13: Noordse Nachtegaal (foto: Koen Stork)

Quizvogel nummer 14

Quizvogel nummer 14: (foto: Karel Mauer)

Een gevalletje je ziet ‘em wel of je ziet ‘em niet. Hier is een bruine eend te zien, de twee witte vlekken op de vleugel springen als eerste in het oog. Als we verder kijken zien we een donkerbruine rug die contrasteert met de lichter bruine flanken. Dit laatste kenmerk in combinatie met het vrij egale verenkleed duiden op een Aythya. In dit geslacht is maar 1 soort te vinden met zo’n combinatie van donkere rug en lichter bruine flanken: Kuifeend. De witte vlekken op de vleugel zijn misleidend, normaal zie je dit niet bij een Kuifeend. Waarschijnlijk zijn dit leucistische (o.i.d.) veren, aangezien de armpennen altijd een duidelijke donkere top hebben.

Quizvogel nummer 14: Kuifeend (Foto: Karel Mauer)

Ronde zeven leek best pittig en dat was ie ook. Echter de Noordse Nachtegaal hadden de meeste mensen wel goed, al waren er ook heel wat nachtegalen tussen de inzendingen. De kuifeend was beduidend moeilijker. Die gaat in de einduitslag wel wat verschil maken. Maar we hebben nog een aantal ronden te gaan. Deze ronde hebben we Fedde Welbedacht getrokken uit de mensen die beide vogelsoorten goed had. Fedde, jij bent dus deze ronde de winnaar. Stuur ons even een mailtje met je adresgegevens.

ronde 8

Quizvogel nummer 15

Quizvogel nummer 16

Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.

Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt worden op deze website.

Leica Logo RGB