Leica Mystery Bird Competition 2019/2020 ronde 9

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In mei 2018 zijn we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition gestartEen vogelquiz waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had, maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs: een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica/Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels jeugdige talenten op vogelgebied.

Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met 12 nieuwe rondes van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top-verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition/Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een dvd-pakket bestaande uit de dubbel-dvd Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel-dvd Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1 keer kans op deze prijs; mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben, wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een top-verrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze quiz?

Tim Schipper (18) en Koen Stork (17), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student biologie (waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we hen gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf-ontdek-competitie en local patch.

Uitslag ronde 8: 

Quizvogel nummer 15

Quizvogel nummer 15: (foto: Harvey van Diek)

Op de foto staat een nogal langgerekte vogel met een lange staart, lange handpenprojectie en vrij dikke poten. Dit alles wijst op een klauwier, daar zijn een aantal soorten van gezien op Texel. De aanwezigheid van redelijk veel schubjes op de rug en de donkerbruine staart sluiten Daurische en Turkestaanse Klauwier uit (meer egale rug, roodbruine staart). De centra van de schubjes zijn licht, een ietwat bont uiterlijk vormend. Dit in combinatie met de roodbruine achternek en lichte handpenvlek sluit Grauwe Klauwier uit en maakt deze Mysterybird dus een Roodkopklauwier.

Quizvogel nummer 15: Roodkopklauwier (foto: Harvey van Diek)

Quizvogel nummer 16

Quizvogel nummer 16: (foto: Karel Mauer)

We kijken naar een opvliegende kleine roofvogel (valk of havik/sperwer). De vogel komt compact over met relatief dunne poten zonder duidelijke bevedering wat niet op Havik en Slechtvalk past. Het volgende wat erg opvalt is de zeer duidelijke bandering op de staart, dit sluit Boomvalk uit (juveniel heeft wel bandering op de staart maar nooit zo opvallend). Dan blijven Sperwer, Smelleken, Torenvalk en Roodpootvalk over. De combinatie van het patroon op de staart (opvallende witte bandjes op een bruine staart), de sterke bandering op de handpennen en de diepbruine bovendelen sluiten alle soorten uit behalve Smelleken.

Quizvogel nummer 16: Smelleken (Foto: Karel Mauer)

Ronde acht was blijkbaar niet heel moeilijk. Maar enkele deelnemers die er bij de Roodkopklauwier naast zaten. De Smelleken is door iedereen goed geraden. Voor het eerst een soort die door alle deelnemers goed wordt geraden. Deze ronde hebben we Douwe Hoekstra getrokken uit de mensen die beide vogelsoorten goed hadden. Douwe, jij bent dus deze ronde de winnaar. Stuur ons even een mailtje met je adresgegevens.

ronde 9

Quizvogel nummer 17

Quizvogel nummer 18

Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.

Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt worden op deze website.

Leica Logo RGB