Wadden Vogelfestival 12 &13 mei wordt weer een vogelfeest

Het Wadden Vogelfestival met de Texel Big Day op 12 en 13 mei beloofd weer een waar vogelfeest te worden. Voor vogelaars en mensen die van vogels houden wel te verstaan. Het gehele weekend zal Texel in het teken van vogels kijken staan. Op verschillende punten zijn vogelkijkpunten ingericht en er is een grote verrekijker & telescopenshow in het Vogelinformatiecentrum. Ook zijn er het hele weekend excursies voor het goede doel. Op 12 mei vindt de Texel Big Day plaats waarbij 15 teams 24 uur fietsend het eiland rondgaan voor het goede doel.
persfotoHVD006
Vogelkijkpunten
Tijdens het weekend van 12 & 13 mei zijn er op een acht tal plekken op Texel activiteiten. In het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp starten de gehele dag vogelexcursies (zie onder) en op 7 andere plekken zijn vrijwilligers actief om bezoeker de veelheid aan vogels te laten zien.  Hieronder vindt u een korte beschrijving van de vogelkijkpunten:

Utopia: Hier staan bij de Wadwachtershut van Natuurmonumenten een aantal vrijwilligers met telescopen. Hier kunt u beide dagen van 10-17 uur terecht voor informatie over het gebied, maar vooral ook om zelf te kijken door de prachtige telescopen en de vogels van dichtbij bewonderen.

Eendenkooi Spang: Beide dagen kunt u van 10-16 uur een kijkje nemen in de mystrieuze wereld van de eendenkooien. Dit natuurgebied van Natuurmonumenten is uniek in zijn soort. Vrijwilligers van Natuurmonumenten geven ieder uur een rondleiding. De laatste rondleiding is zowel op zaterdag als op zondag om 15 uur. De kooi is open tot 16 uur.

Nieuw Buitenheim: Hier staan bij dit nieuwe gebied van Natuurmonumenten een aantal vrijwilligers met telescopen. In dit gebied vindt u een vogelkijkscherm en een vogelkijkhut die u zelf kunt bezoeken. Hier kunt u beide dagen van 10-17 uur terecht voor informatie over het gebied, maar vooral ook om zelf te kijken door de prachtige telescopen en de vogels van dichtbij bewonderen.

De Mokbaai / Geulplas: Hier staan bij de Vogelwachtershut van Staatsbosbeheer een aantal vrijwilligers met telescopen. Hier kunt u beide dagen van 10-17 uur terecht voor informatie over het gebied, maar vooral ook om zelf te kijken door de prachtige telescopen en de vogels van dichtbij bewonderen.

Natuurboerderij Plassendael: Bij de vogelkijkput de Westerkolk (Nabij Natuurboerderij Plassendaal) Hier kunt u beide dagen van 10-17 uur terecht voor informatie over het gebied, maar vooral ook om zelf te kijken door de prachtige telescopen en de vogels van dichtbij bewonderen.

De Slufter: Hier staan bij de Vogelwachtershut van Staatsbosbeheer een aantal vrijwilligers met telescopen. Hier kunt u beide dagen van 10-17 uur terecht voor informatie over het gebied, maar vooral ook om zelf te kijken door de prachtige telescopen en de vogels van dichtbij bewonderen.

Renvogelveld: Hier staan bij de Vogelkijkhut van het Vogelinformatiecentrum een aantal vrijwilligers met telescopen. Hier kunt u beide dagen van 10-17 uur terecht voor informatie over het gebied, maar vooral ook om zelf te kijken door de prachtige telescopen en de vogels van dichtbij bewonderen.
overzicht vogelkijkpunten Small
Vogelexcursies
Vanuit het Vogelinformatiecentrum vertrekken op vrijdagmiddag, zaterdag en zondag de gehele dag vogelexcursies. Zowel per minibus als lopend. U bezoekt met deze vogelexcursies verschillende gebieden en de tochten zijn erop gericht om zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien. Alle excursies gaan onder begeleiding van ervaren vogelaars. Op zaterdag leidt Paul Bohre van het Vogelmagazine en van Roots een aantal excursies en op zondag zal Wereldrecordhouder Arjan Dwarshuis een excursie leiden. Het volledige aanbod, van onze vogelexcursies vindt u op www.vogelexcursiestexel.nl Hier kunt u ook reserveren.

Alle opbrengsten van de vogelexcursies komen ten goede aan het goede doel.
WVF17 001
Verrekijker en Telescopenshow
Op zowel 12 en 13 mei zal in het Vogelinformatiecentrum de grootste optiekshow gehouden worden. Alle grote verrekijkermerken zullen aanwezig zijn en laten hun nieuwste producten zien. U kunt dat weekend alle modellen zelf testen en proberen in de vogelrijke tuin van het Vogelinformatiecentrum. Natuurlijk kunt u dat weekend ook terecht om (net als altijd) uw verrekijker of telescoop gratis te laten schoonmaken. Heeft u in de planning staan een verrekijker aan te schaffen of uw bestaande verrekijker in te ruilen. Kom dan gerust langs. Wij helpen u graag. Ons sterke punt is dat wij als een van de weinige onze eigen ervaring als vogelaar kunnen delen waardoor wij adviseren vanuit de praktijk.
WVF17 058
Texel Big Day
Op 12 mei wordt er een Texel Big Day georganiseerd. Dit is een 24 uur durende vogelrace, waarbij teams van 3-4 vogelaars op de fiets Texel over trekken om zoveel mogelijk vogelsoorten waar te nemen. Het feitelijke doel van de Texel Big Day is geld inzamelen voor het goede doel de Huiszwaluw. Meer informatie over het gehele wadden Vogelfestival, maar ook over deze Texel Big Day vindt u op de speciale website www.waddenvogelfestival.nl
persfoto 001
Avondprogramma Eierlandsche Huis en prijsuitrijking in de Robbenjager. 
Op vrijdag en zaterdagavond zal er in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp een avondvullend programma plaatsvinden. Op vrijdag zal dit programma vooral in het teken staan van de opening van het weekend en het informeren van de teams voor de Texel Big Day. Daarna zal er vanaf circa 20.30 uur een informatief vogelprogramma zijn. Zodra dit bekend is leest u dit hier.

Op zaterdag avond is er in het Eierlandsche Huis een zogenaamd Duinbuffet. Hier kan iedereen aan deel nemen. Ook zullen tussen 19 uur en 21 uur de teams aanschuiven (als ze willen) om wat lekkers mee te eten. Het buffet zal bestaan uit een complete oosterse maaltijd. De kosten voor dit buffet bedragen 15 euro per persoon. U kunt hiervoor opgeven via de mail.

De avond zal muzikaal ondersteund worden door een verrassend orkest.

De rest van de avond zal in het teken staan van een informatieve lezing over vogels (die onderbroken kan worden door de binnenkomst van teams).

Op zondag 13 mei zal in de ochtend (van 9.30-11.30 uur) de prijsuitrijking van de Texel Big Day plaatsvinden.
persfotoHVD004